Dom Świat wiedzy ARONIA w walce z chorobami

ARONIA w walce z chorobami

10 min odczyt
0
1
991

ARONIA W WALCE Z NADCIŚNIENIEM

Lekarze są pod wrażeniem właściwości leczniczych aronii. Zalecają częste spożywanie owoców w postaci soku i innych przetworów, byle tylko nie były one poddawane obróbce termicznej w wysokiej temperaturze. W Pomorskiej Akademii Medycznej, oraz Klinice Kardiologii WUM w Warszawie, udowodniono, że wyciąg z aronii pozwala skutecznie regulować nadciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic, oraz chroni przed chorobami serca. Spadek ciśnienia notowano zaledwie po sześciu tygodniach terapii u niemal wszystkich badanych osób. Okazuje się, że aronia zmniejsza stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych. Owoce i sok oraz inne przetwory z aronii zapobiegają rozwojowi miażdżycy.
Obniżanie poziomu cholesterolu

Występujące w owocach aronii antocyjany i inne związki hamują utlenianie lipidów, obniżają poziom złego cholesterolu LDL, podwyższają natomiast dobry cholesterol HDL. Są pomocą w profilaktyce miażdżycy

Poprawa odporności

Bioaktywne związki aronii poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego człowieka. Zawarta w niej rutyna wspomaga i wydłuża działanie witaminy C. Natomiast występująca w aronii miedź pozytywnie wpływa na pracę mózgu oraz serca.

Polepszanie wzroku

 

Bioflawonoidy aronii – rutyna i antocyjany, korzystnie oddziałują na wzrok i poprawiają pracę najdrobniejszych naczynek krwionośnych w oku. Antocyjany regenerują rodopsynę, barwnik w siatkówce, wpływający na jakość widzenia. Opóźniają rozwój chorób oczu: jaskry, zaćmy oraz degeneracji plamki żółtej (AMD).

ARONIA WSPOMAGA PROCESY UCZENIA SIĘ

Badania przeprowadzone na szczurach, które karmiono przez kilka miesięcy ekstraktem ze szpinaku, czarnych jagód i truskawek (a drugą grupę paszą bez antyoksydantów), wykazały, że wszystkie trzy ekstrakty korzystnie wpływały na pracę mózgu. Najsilniej działał ekstrakt z czarnych jagód, który zawierał antocyjany. Poprawiał on pamięć i procesy uczenia się. W związku z tym twierdzi się, że antocyjany mogą być stosowane w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych. Aronia ma znacznie więcej antocyjanów niż czarne jagody i rośnie na plantacjach, nie trzeba po nią chodzić do lasu.

Ochrona i rozwój

Sok z aronii jest także szczególnie polecany kobietom w ciąży – nie tylko dodaje przyszłej mamie sił witalnych, lecz także ma dobroczynny wpływ na rozwój płodu. Ponadto, przyczynia się do ogólnego wzmocnienia dzieci i młodzieży przy intensywnym wzroście – pomaga budować i regenerować tkankę mięśniową i kostną. Chroni również błonę śluzową żołądka przed szkodliwym działaniem kwasu solnego i alkoholu.

Odchudzanie • usprawnienie przemiany materii

Katechina ma także dobroczynny wpływ na układ trawienny i procesy przemiany materii. W aronii znajdziemy również duże ilości błonnika nierozpuszczalnego i rozpuszczalnego, czyli pektyn. Błonnik aroniowy usprawnia pracę przewodu pokarmowego, przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami.

ARONIA JAK ZIELONA HERBATA

Aronia posiada właściwości zielonej herbaty, a Chińczycy od tysiącleci wiedzą, że zawarte w niej katechiny chronią przed nowotworami, starzeniem się i otyłością.

Młoda i piękna skóra

Antocyjany i inne przeciwutleniacze występujące w ogromnych ilościach w aronii opóźniają procesy starzenia. Rozcieńczony sok często bywa stosowany do nacierania skóry, ale warto go pić również na plaży-jest pomocny w zapobieganiu oparzeniom słonecznym.

NAJSILNIEJSZY PRZECIWUTLENIACZ POD SŁOŃCEM

Amerykańscy Indianie byli przekonani, że jagody są darem Wielkiego Ducha i mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Wiara znalazła potwierdzenie w badaniach naukowych – 50 lat temu odkryto, że wolne rodniki powodują choroby i przyspieszają starzenie się organizmu. Proces powstawania wolnych rodników hamują jedynie przeciwutleniacze (antyoksydanty). Badania laboratoryjne udowodniły, że owoce te wykazują najsilniejsze działanie przeciwutleniające. jakie kiedykolwiek zarejestrowano.
Poprawa kondycji umysłowej

Aronia usprawnia również działanie pamięci i refleks oraz zwiększa koncentrację, zmniejsza natomiast napięcie nerwowe i łagodzi stres.

Aronia odporna na toksyny ze środowiska

Dodatkową zaletą aronii jest fakt, że jej owoce nie kumulują szkodliwych dla zdrowia pierwiastków -kadmu, ołowiu, arsenu czy cyny. A ponieważ roślina nie wymaga oprysków, to można z czystym sumieniem zapewnić, że jej jagody na pewno nie zawierają pestycydów. Wręcz przeciwnie, zestaw związków obecnych w aronii działa odtruwająco, redukuje niektóre toksyny, z innymi tworzy nierozpuszczalne kompleksy usuwając je z organizmu.

Jak spożywać aronię

Przede wszystkim jako sok, bowiem świeże owoce aronii są cierpkie, więc raczej nie jada się ich na surowo. Można je przemrozić w zamrażalniku przez 48 godzin, tak jak owoce tarniny i wtedy utracą swoją cierpkość. Można także przygotować suszoną aronię, z której zimą przygotowuje się znakomite herbatki. Warto skorzystać z aronii liofilizowanej. Aronia świetnie nadaje się także na dżemy, galaretki, konfiturę oraz na wino. Korzystne jest zmieszanie jej z innymi owocami. Wszystkim smakuje sok aroniowo-jabłkowy czy powidła śliwkowe z dodatkiem aronii.

Sok z aronii

Aronia zyskuje na smaku po odpowiednim przetworzeniu. Za jedną z najbardziej optymalnych form jej wykorzystania uchodzi sok, który zachowuje cenne właściwości owoców. Można go wykorzystywać na różne sposoby, np. dodając go do herbaty. W celach leczniczych, szczególnie przy nadciśnieniu, zaleca się spożywanie trzy razy dziennie porcji po 30 mililitrów (około dwóch łyżek). Profilaktycznie i dla wzmocnienia odporności warto stosować sok z aronii dwa razy dziennie (po ok. 25 ml).

Redakcja i konsultacje naukowe Prof. Iwona Wawer Prof. dr hab. Jan Oszmiański

 

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Świat wiedzy

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Bezpieczeństwo i szkolenia operatorów w kontekście wypożyczania ciężkiego sprzętu budowlanego.

Wypożyczanie ciężkiego sprzętu budowlanego stało się standardową praktyką w branży, umożli…