Rumsztyk z ananasem

Czas przygotowania: 45 minut Składniki na 4 porcje: 1/2 dojrzałego ananasa

  • 1 czerwona cebula
  • 2 gałązki mięty
  • 1-2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu jabłkowego miód do smaku
  • 4 rumsztyki
  • 150 g roszponki sól, pieprz

Ananas obrać, przeciąć wzdłuż na pół i wyciąć twardy trzpień. Cebulę obrać i drobno posiekać. Miętę umyć, osuszyć, oberwać listki i posiekać. Ananas, cebulę, miętę i zielony pieprz wymieszać. Dodać 2 łyżki oleju i ocet. Salsę doprawić do smaku solą, pieprzem i miodem. Mięso osuszyć, brzegi z tłuszczem ponacinać. Na patelni rozgrzać resztę oleju i smażyć steki na dużym ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, po czym mocno oprószyć solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową i odstawić na ok. 10 minut. Do tłuszczu pozostałego na patelni wlać 2-3 łyżki wody i zagotować. Roszponkę umyć, osuszyć i wyłożyć na talerze. Ułożyć rumsztyki i skropić je sosem ze smażenia. Podawać z salsą z ananasem.

Chrupiąca kaczka

Czas przygotowania: 4-5 godzin

Składniki na 6 porcji:

  • 1 sprawiona kaczka (ok. 2,2 kg)
  • 2 jabłka, 6 cebul, 3 marchewki
  • 5 gałązek tymianku, 2 pomidory
  • 4 bardzo małe gruszki
  • 150 g żurawiny w słoiku
  • 1 czerwona kapusta
  • 25 g klarowanego masła
  • 2-3 liście laurowe, 250 ml porto
  • 1 laska cynamonu, 5 goździków
  • cukier do smaku, 50 ml jasnego octu balsamicznego
  • sól, pieprz, 400 ml bulionu z kaczki, 25 g mąki ziemniaczanej
  • Kaczkę natrzeć solą i pieprzem. Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. 4 cebule obrać i pokroić na ćwiartki. Jabłkami i 2 cebulami napełnić kaczkę. Spiąć wykałaczkami i zawiązać nicią. Skrzydełka i udka przywiązać do tułowia. Kaczkę ułożyć w brytfannie brzuchem do góry, a wokół rozłożyć pozostałe ćwiartki cebuli, posiekaną marchewkę, pokrojone pomidory i tymianek. Wlać 250 ml wody. Piec ok. 4 godzin w temp. 150°C. Od czasu do czasu podlewać wodą i powstałym sosem. Gruszki obrać, zostawiając ogonki. Żurawinę i porto zagotować. Dodać gruszki, znów zagotować i trzymać na słabym ogniu ok. 20 minut. Zdjąć z ognia i zostawić w sosie na 30 minut (od czasu do czasu obracać). 2 cebule posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać poszatkowaną kapustę, liście laurowe, cynamon i goździki. Wlać ocet i 250 ml wody. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować ok. 1 i 3/4 godziny, od czasu do czasu mieszając. Po 50 minutach dodać sos z porto. Kaczkę pokroić na kawałki i ułożyć skórką do góry na blasze. Zapiekać ok. 15 minut w temp. 225°C. Sos z pieczenia przecedzić, dodać bulion i zagotować. Mąkę wymieszać z 3-4 łyżkami wody. Dodać do sosu i gotować ok. 1 minuty. Podawać z kaczką i kapustą. Można serwować z knedlami lub pieczywem.
Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
  • Jaką wybrać bramę garażową?

    Odpowiednia brama garażowa powinna być funkcjonalna i wygodna w obsłudze. Co jednak ważnie…
  • Pieczeń z sarny

    Przepisy

    Schab z warzywami Czas przygotowania: 1 godzina Składniki na 4 porcje: 600 g dyni hokkaido…
  • Gulaszowa w chlebie

    Przepisy

    Zimowe minestrone Czas przygotowania: 50 minut Składniki na 6 porcji: 800 g dyni, 500 g ma…
Załaduj więcej Świat informacji

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź też

Jaką wybrać bramę garażową?

Odpowiednia brama garażowa powinna być funkcjonalna i wygodna w obsłudze. Co jednak ważnie…