Rumsztyk z ananasem

Czas przygotowania: 45 minut Składniki na 4 porcje: 1/2 dojrzałego ananasa

  • 1 czerwona cebula
  • 2 gałązki mięty
  • 1-2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu jabłkowego miód do smaku
  • 4 rumsztyki
  • 150 g roszponki sól, pieprz

Ananas obrać, przeciąć wzdłuż na pół i wyciąć twardy trzpień. Cebulę obrać i drobno posiekać. Miętę umyć, osuszyć, oberwać listki i posiekać. Ananas, cebulę, miętę i zielony pieprz wymieszać. Dodać 2 łyżki oleju i ocet. Salsę doprawić do smaku solą, pieprzem i miodem. Mięso osuszyć, brzegi z tłuszczem ponacinać. Na patelni rozgrzać resztę oleju i smażyć steki na dużym ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, po czym mocno oprószyć solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową i odstawić na ok. 10 minut. Do tłuszczu pozostałego na patelni wlać 2-3 łyżki wody i zagotować. Roszponkę umyć, osuszyć i wyłożyć na talerze. Ułożyć rumsztyki i skropić je sosem ze smażenia. Podawać z salsą z ananasem.

Chrupiąca kaczka

Czas przygotowania: 4-5 godzin

Składniki na 6 porcji:

  • 1 sprawiona kaczka (ok. 2,2 kg)
  • 2 jabłka, 6 cebul, 3 marchewki
  • 5 gałązek tymianku, 2 pomidory
  • 4 bardzo małe gruszki
  • 150 g żurawiny w słoiku
  • 1 czerwona kapusta
  • 25 g klarowanego masła
  • 2-3 liście laurowe, 250 ml porto
  • 1 laska cynamonu, 5 goździków
  • cukier do smaku, 50 ml jasnego octu balsamicznego
  • sól, pieprz, 400 ml bulionu z kaczki, 25 g mąki ziemniaczanej
  • Kaczkę natrzeć solą i pieprzem. Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. 4 cebule obrać i pokroić na ćwiartki. Jabłkami i 2 cebulami napełnić kaczkę. Spiąć wykałaczkami i zawiązać nicią. Skrzydełka i udka przywiązać do tułowia. Kaczkę ułożyć w brytfannie brzuchem do góry, a wokół rozłożyć pozostałe ćwiartki cebuli, posiekaną marchewkę, pokrojone pomidory i tymianek. Wlać 250 ml wody. Piec ok. 4 godzin w temp. 150°C. Od czasu do czasu podlewać wodą i powstałym sosem. Gruszki obrać, zostawiając ogonki. Żurawinę i porto zagotować. Dodać gruszki, znów zagotować i trzymać na słabym ogniu ok. 20 minut. Zdjąć z ognia i zostawić w sosie na 30 minut (od czasu do czasu obracać). 2 cebule posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać poszatkowaną kapustę, liście laurowe, cynamon i goździki. Wlać ocet i 250 ml wody. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować ok. 1 i 3/4 godziny, od czasu do czasu mieszając. Po 50 minutach dodać sos z porto. Kaczkę pokroić na kawałki i ułożyć skórką do góry na blasze. Zapiekać ok. 15 minut w temp. 225°C. Sos z pieczenia przecedzić, dodać bulion i zagotować. Mąkę wymieszać z 3-4 łyżkami wody. Dodać do sosu i gotować ok. 1 minuty. Podawać z kaczką i kapustą. Można serwować z knedlami lub pieczywem.
Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Świat informacji

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Jakie buty na zimę?

Nasz wygląd bardzo często ma ogromny wpływ na to, czy czujemy się dobrze w swojej skórze i…