Schab z warzywami

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g dyni hokkaido 500 g pasternaku 4 czerwone cebule
  • 2 gałązki rozmarynu 4 gałązki tymianku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 kotlety schabowe (po ok. 200 g)
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego sól, pieprz

Dynię umyć, oczyścić, usuwając pestki, i pokroić na cząstki. Pasternak oczyścić, obrać i pokroić w plastry. Cebule obrać i pokroić na cząstki. Rozmaryn oraz tymianek umyć, osuszyć, oberwać listki i drobno posiekać. Ocet balsamiczny wymieszać z ziołami oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Warzywa polać marynatą, wymieszać i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Kotlety umyć, osuszyć i oprószyć solą. Miód wymieszać z grubo mielonym pieprzem i 1 łyżką oliwy. Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy. Smażyć kotlety ok. 4 minut z każdej strony. Krótko przed końcem smażenia kotlety skropić marynatą z warzyw oraz miodową mieszanką. Mięso podawać z warzywami.

Pieczeń z sarny

Czas przygotowania: 3 godziny

Składniki na 6 porcji: 2 gałązki rozmarynu, 3 goździki po 2 ziarenka jałowca i ziela angielskiego, 1 sprawiony udziec sarni bez kości (ok. 1,2 kg) po 1 lasce cynamonu i wanilii 2 cebule, 1 kg pigwy, pieprz 250 ml soku jabłkowego 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, 200 g szalotek, 2 liście laurowe, 2 marchewki 300 ml czerwonego wina, po 2 łyżki octu owocowego, 1 soku z cytryny, 2 gwiazdki anyżu, 2 i 1/2 łyżki cukru, 25 g masła, 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz

Jałowiec, ziele angielskie i rozmaryn utrzeć w moździerzu. Mięso natrzeć ziołami i obwiązać nitką. Oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone marchewki i cebule. Wlać 400 ml wody. Dodać liście laurowe i ziarna pieprzu. Przykryć i piec ok. 1 i 1/2 godziny w temp. 200°C. Szalotki posiekać, wrzucić do garnka, wlać wino i gotować 15 minut. Doprawić octem, 1/2 łyżki cukru, solą i pieprzem. Sok z cytryny wymieszać z 11 wody. Pigwy obrać, pokroić i dodać do wody cytrynowej. W garnku roztopić masło. Pigwy lekko osączyć i wymieszać z masłem. Dodać 2 łyżki cukru i skarmelizować. Doprawić goździkami, cynamonem, anyżem i miąższem wanilii. Dodać sok jabłkowy i wymieszać. Dusić ok. 25 minut. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z 2 łyżkami wody i dodać do pigwy. Sos z pieczeni przecedzić, zagotować i zagęścić resztą mąki wymieszanej z odrobiną wody. Doprawić. Pieczeń podawać z sosem, pigwami i szalotkami.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Świat informacji

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Bezpieczeństwo i szkolenia operatorów w kontekście wypożyczania ciężkiego sprzętu budowlanego.

Wypożyczanie ciężkiego sprzętu budowlanego stało się standardową praktyką w branży, umożli…