Schab z warzywami

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g dyni hokkaido 500 g pasternaku 4 czerwone cebule
  • 2 gałązki rozmarynu 4 gałązki tymianku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 kotlety schabowe (po ok. 200 g)
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego sól, pieprz

Dynię umyć, oczyścić, usuwając pestki, i pokroić na cząstki. Pasternak oczyścić, obrać i pokroić w plastry. Cebule obrać i pokroić na cząstki. Rozmaryn oraz tymianek umyć, osuszyć, oberwać listki i drobno posiekać. Ocet balsamiczny wymieszać z ziołami oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Warzywa polać marynatą, wymieszać i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Kotlety umyć, osuszyć i oprószyć solą. Miód wymieszać z grubo mielonym pieprzem i 1 łyżką oliwy. Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy. Smażyć kotlety ok. 4 minut z każdej strony. Krótko przed końcem smażenia kotlety skropić marynatą z warzyw oraz miodową mieszanką. Mięso podawać z warzywami.

Pieczeń z sarny

Czas przygotowania: 3 godziny

Składniki na 6 porcji: 2 gałązki rozmarynu, 3 goździki po 2 ziarenka jałowca i ziela angielskiego, 1 sprawiony udziec sarni bez kości (ok. 1,2 kg) po 1 lasce cynamonu i wanilii 2 cebule, 1 kg pigwy, pieprz 250 ml soku jabłkowego 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, 200 g szalotek, 2 liście laurowe, 2 marchewki 300 ml czerwonego wina, po 2 łyżki octu owocowego, 1 soku z cytryny, 2 gwiazdki anyżu, 2 i 1/2 łyżki cukru, 25 g masła, 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz

Jałowiec, ziele angielskie i rozmaryn utrzeć w moździerzu. Mięso natrzeć ziołami i obwiązać nitką. Oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone marchewki i cebule. Wlać 400 ml wody. Dodać liście laurowe i ziarna pieprzu. Przykryć i piec ok. 1 i 1/2 godziny w temp. 200°C. Szalotki posiekać, wrzucić do garnka, wlać wino i gotować 15 minut. Doprawić octem, 1/2 łyżki cukru, solą i pieprzem. Sok z cytryny wymieszać z 11 wody. Pigwy obrać, pokroić i dodać do wody cytrynowej. W garnku roztopić masło. Pigwy lekko osączyć i wymieszać z masłem. Dodać 2 łyżki cukru i skarmelizować. Doprawić goździkami, cynamonem, anyżem i miąższem wanilii. Dodać sok jabłkowy i wymieszać. Dusić ok. 25 minut. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z 2 łyżkami wody i dodać do pigwy. Sos z pieczeni przecedzić, zagotować i zagęścić resztą mąki wymieszanej z odrobiną wody. Doprawić. Pieczeń podawać z sosem, pigwami i szalotkami.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Świat informacji

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Jakie buty na zimę?

Nasz wygląd bardzo często ma ogromny wpływ na to, czy czujemy się dobrze w swojej skórze i…