Zimowe minestrone

Czas przygotowania: 50 minut Składniki na 6 porcji: 800 g dyni, 500 g marchewki 200 g młodego szpinaku 2 cebule, 150 g pancetty w plastrach 1 puszka pomidorów (850 ml) 1 i 1/21 bulionu warzywnego 250 g makaronu muszelki po 1 pęczku bazylii i natki pietruszki 3 ząbki czosnku, 4 gałązki tymianku 1 chleb ciabatta (ok. 200 g) 50 g migdałów bez skórki 50 g startego parmezanu 1 puszka (850 ml) białej fasoli 200 ml oliwy + 10 łyżek sól, pieprz, cukier

Dynię obrać i pokroić. Cebule posiekać. Pancettę pokroić w kostkę i podsmażyć na 4 łyżkach oliwy. Dodać dynię, pokrojoną marchewkę i cebulę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podsmażyć. Dodać pomidory i tymianek. Wlać bulion. Gotować przez 30-40 minut. Makaron ugotować. Bazylię i natkę posiekać. Czosnek obrać i 1 ząbek grubo posiekać. Posiekane zioła i czosnek, parmezan, migdały i 200 ml oliwy zmiksować. Doprawić. Chleb pokroić. Kromki piec ok. 10 minut w temp. 200°C. Pozostały czosnek posiekać i wymieszać z resztą oliwy. Ok. 2 minut przed końcem pieczenia mieszanką posmarować chleb. Fasolę odcedzić i ze szpinakiem dodać do zupy. Dodać makaron. Podawać z ciabattą i pesto.

Gulaszowa w chlebie

Czas przygotowania: 2 godziny + oczekiwanie Składniki na 4 porcje: 400 g pieczarek 2 cebule, 2 ząbki czosnku 10 gałązek tymianku 2 łyżki oleju słonecznikowego 400 g mieszanego mięsa ~ «lonego, sól, pieprz, 400 ml bulionu mięsnego 4 małe chlebki żytnie (po ok. 200 g), 2 łyżki mąki 100 g sera provolone w plastrach lub innego dobrego do zapiekania.

Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę i czosnek obrać. Tymianek umyć, osuszyć i oberwać listki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i, mieszając, smażyć ok. 10 minut. Po ok. 6 minutach smażenia dodać czosnek, cebulę i pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem (zostawić trochę do dekoracji). Dołożyć mąkę, wymieszać i zasmażyć. Wlać bulion i 400 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie z chlebków odkroić wierzchy i wydrążyć środki, uważając przy tym, by nie uszkodzić skórki. Gulaszową przelać do chlebków. Na wierzchu rozłożyć ser. Piec ok. 5 minut w temp. 200°C. Przed podaniem posypać tymiankiem.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Świat informacji

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź też

Odzież patriotyczna w pewność siebie

Obecnie patriotyzm nie jest już tak powszechny, jak dawniej. Dzieje się tak przez media, k…