Zimowe minestrone

Czas przygotowania: 50 minut Składniki na 6 porcji: 800 g dyni, 500 g marchewki 200 g młodego szpinaku 2 cebule, 150 g pancetty w plastrach 1 puszka pomidorów (850 ml) 1 i 1/21 bulionu warzywnego 250 g makaronu muszelki po 1 pęczku bazylii i natki pietruszki 3 ząbki czosnku, 4 gałązki tymianku 1 chleb ciabatta (ok. 200 g) 50 g migdałów bez skórki 50 g startego parmezanu 1 puszka (850 ml) białej fasoli 200 ml oliwy + 10 łyżek sól, pieprz, cukier

Dynię obrać i pokroić. Cebule posiekać. Pancettę pokroić w kostkę i podsmażyć na 4 łyżkach oliwy. Dodać dynię, pokrojoną marchewkę i cebulę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podsmażyć. Dodać pomidory i tymianek. Wlać bulion. Gotować przez 30-40 minut. Makaron ugotować. Bazylię i natkę posiekać. Czosnek obrać i 1 ząbek grubo posiekać. Posiekane zioła i czosnek, parmezan, migdały i 200 ml oliwy zmiksować. Doprawić. Chleb pokroić. Kromki piec ok. 10 minut w temp. 200°C. Pozostały czosnek posiekać i wymieszać z resztą oliwy. Ok. 2 minut przed końcem pieczenia mieszanką posmarować chleb. Fasolę odcedzić i ze szpinakiem dodać do zupy. Dodać makaron. Podawać z ciabattą i pesto.

Gulaszowa w chlebie

Czas przygotowania: 2 godziny + oczekiwanie Składniki na 4 porcje: 400 g pieczarek 2 cebule, 2 ząbki czosnku 10 gałązek tymianku 2 łyżki oleju słonecznikowego 400 g mieszanego mięsa ~ «lonego, sól, pieprz, 400 ml bulionu mięsnego 4 małe chlebki żytnie (po ok. 200 g), 2 łyżki mąki 100 g sera provolone w plastrach lub innego dobrego do zapiekania.

Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę i czosnek obrać. Tymianek umyć, osuszyć i oberwać listki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i, mieszając, smażyć ok. 10 minut. Po ok. 6 minutach smażenia dodać czosnek, cebulę i pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem (zostawić trochę do dekoracji). Dołożyć mąkę, wymieszać i zasmażyć. Wlać bulion i 400 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie z chlebków odkroić wierzchy i wydrążyć środki, uważając przy tym, by nie uszkodzić skórki. Gulaszową przelać do chlebków. Na wierzchu rozłożyć ser. Piec ok. 5 minut w temp. 200°C. Przed podaniem posypać tymiankiem.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Świat informacji

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Bezpieczeństwo i szkolenia operatorów w kontekście wypożyczania ciężkiego sprzętu budowlanego.

Wypożyczanie ciężkiego sprzętu budowlanego stało się standardową praktyką w branży, umożli…