Warzywa to naturalny składnik diety naszych dawnych przodków. Często nie zdajemy sobie sprawy jakie dobrodziejstwo kryje się w nich. Oprócz witamin, cukrów, ważnymi składnikami w dużej mierze występującymi w owocach oraz warzywach są aminokwasy. To składniki częściowo naturalnie produkowane przez nasz organizm.
Aminokwasy można dostarczyć w formie tabletek, bądź kapsułek, ewentualnie w formie owoców i warzyw. Ta druga opcja jest dużo tańsza oraz lepiej przyswajalna, aniżeli składniki pochodzenia syntetycznego.
Pamiętajmy jednak o występowaniu aminokwasów egzogennych, które nie są produkowane przez ciało, więc należy dostarczyć je wraz ze spożywanym jedzeniem.
Tanie aminokwasy = dobre aminokwasy
1). Izoleucyna niezbędna podczas procesów wytwarzania hemoglobiny oraz wytwarzania energii. Bardzo ważna podczas utrzymywania odpowiedniego poziomu cukru we krwi, wobec tego zalecana osobom zagrożonym cukrzycą. Można ją znaleźć głównie w migdałach oraz różnego rodzaju orzechach.
2). Leucyna to aminokwas odpowiedzialny za syntezę białek, poprzez to potrzebna w procesach wzrostowych. Bierze udział w regulowaniu cukru we krwi. Zawarta przede wszystkim w zarodkach pszenicy.
3). Metionina jest bardzo ważna dla osób dbających o linię i pragnących schudnąć. Ze względu na swoją specyfikę, potrzebna w procesach splania tłuszczów. Działa bardzo korzystnie na cały układ trwanienny, wzmacnia mięśnie, włosy oraz kości. Obecna w soi oraz orzechach. Ważne jest to, że nie występuje w innych warzywach strączkowych, a więc osobom na diecie wegańskiej poleca się spożywanie bardzo dużych ilości orzechów w celu dostarczenia tych aminokwasów.
4). Treonina odpowiedzialna za funkcjonowanie układu odpornościowego. Wpływa na kondycję kości i skóry. Niezbędna u dzieci, ponieważ wykształca szkliwo zębowe. Odnajdziemy ją głównie w fasoli.
5). Tryptofan zapobiega urazom serca. Zawarta w bananach, kakao oraz orzechach.
Podsumowanie
Warto dostarczać naszemu organizmowi niezbędnych aminokwasów, w celu polepszenia stanu zdrowia. Pamiętajmy, że aminokwasy zawarte w warzywach i owocach to tanie aminokwasy, które są najlepiej przyswajane przez organizm.
Agnieszka Patyk